Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Споразумението за Иран има недостатъци, но въпреки това ще се стремим да го предоговорим

Снимка: БГНЕС

За ЕС запазването на ядреното споразумение с Иран е изключително важно, макар да има нужда от подобрение. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си в НДК, заедно с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Тереза Мей.

"Споразумението има недостатъци, но въпреки това ще се стремим да го предоговорим, особено балистичната програма на Иран. Така че споразумението може да бъде основа за следващи договорки", посочи Меркел.

Друга тема на разговорите на европейските лидери са търговските отношения със САЩ. ЕС ще настоява за безсрочна отмяна на за сега отложените наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий, като ЕС е готов на преговори за това, как може да се вдигнат бариерите за по-свободна търговия.

Ангела Меркел открои работата на Българското европредседателство и на премиера Бойко Борисов за процеса на интеграция на Западните Балкани:

"В интерес на цяла Европа е да имаме сигурност и стабилност в региона. И аз с нетърпение очаквам дискусиите", заяви германският канцлер. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна