Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таяни: Пакет от 10 млрд. евро трябва да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани

| обновено на 17.05.18 в 14:50
Антонио Таяни и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни иска пакет от 10 млрд. евро да бъде инвестиран в развитието на инфраструктурата на Западните Балкани. Това стана ясно по време на пресконференция на Таяни в рамките на Срещата на върха.

"Тази среща е много важна и затова благодаря на премиера Борисов. Изключително важно е да седнем на една маса лидерите на Европейския съюз и лидерите на Западните Балкани, за да изработим стратегия срещу нелегалната миграция и срещу тероризма, но и в подкрепа на младите. Трябва да работим много усилено, за да подсилим развитието на този регион. Затова и предложих пакет от 10 милиарда евро за нови инвестиции в инфраструктура, магистрали, жп линии и дигитални мрежи. Затова изцяло подкрепям стратегията на комисар Мария Габриел, тъй като тя работи много усилено върху стратегията за дигитализация, както и за роуминга. Балканите да имат цени като в Европа – това е много важен избор, както и много силно послание от Европа към Балканите". 

Възможно е да постигнем споразумение със Сърбия и Черна гора през 2025 година, заяви още Антонио Таяни. Така той отговори на въпроса кои от държавите от Западните Балкани имат най-голям шанс да се присъединят към европейското семейство. 

Таяни обърна внимание на множеството предизвикателства, които все още има пред региона:

"Възможно е да имаме проблеми с тероризма и с миграцията. Моето предложение е да помислим за отпускане на средства, например десет милиарда евро за повече инфраструктура – не само магистрали и жп линии, но също така и цифрова инфраструктура".

"Трябва да успокоим ситуацията, както и да намерим правилното решение. Няма да е лесно, но трябва да го направим, тъй като стабилност на Балканите означава стабилност в Европейския съюз. Трябва да спазваме правилата, но и да работим за мира. Това се отнася и за Косово. Там има проблем с тероризма – пристигат много чуждестранни бойци, които може да настроят хората. Затова ние трябва да се изправим срещу тероризма. Това е сериозно предизвикателство! Само вижте случилото се в Париж миналата седмица". 

Антонио Таяни потвърди думите си и след срещата със сръбския президент Александър Вучич. 

Председателят на Европейския парламент заяви, че в момента темата за присъединяване на Македония и Албания не е сред най-обсъжданите. На въпрос на БНР за европейското бъдеще на двете страни, той отговори, че и двете държави трябва да работят изключително много и да направят ключови реформи, особено Албания. Това важи и за Сърбия и Черна гора, допълни председателят на ЕП:

"Ще трябва да говорим с председателя на Европейската комисия, но според мен има още много работа с Македония и Албания. Диалогът остава отворен, но трябва да работим усилено. Сега предложението е 2025 година да е годината за вероятното присъединяване на Сърбия и Черна гора".

Въпреки че се справят най-добре засега, Сърбия и Черна гора също имат много усилия, които трябва да положат, например за свободата на словотo:

"Политическият диалог си е политически диалог, но аз мисля, че е важна истинската свобода на медиите, не само в Черна гора, а навсякъде. Когато погледна към Малта и Словакия, си спомням за убийството на двама журналисти. Така виждаме, че проблемът е сериозен. Ние трябва да изпратим съвсем ясно послание към страните-кандидатки за ЕС".

Таяни говори за целия регион на Балканите като цяло и подчерта важността му за сигурността на ЕС. Той открои въпросите, свързани с миграцията и тероризма, като ключови и подчерта важната роля на региона за ЕС. На няколко пъти той акцентира върху необходимостта от множество реформи.

Председателят на ЕП не направи конкретен коментар за срещата между премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, но изрази надежда, че ще има напредък по изключително важния въпрос за името на Македония. 

Таяни се обърна към Македония така:

"Ние сме против корупцията. Искаме да се спазват правилата навсякъде. Подкрепяме всички страни от Западните Балкани".

По повод решението на Вашингтон да напусне ядрената сделка с Иран, той заяви:

"Със САЩ имаме различни позиции по Иран и ядрената сделка. Ние искаме да засилим сътрудничеството си в тази област, като за нас най-доброто решение би било да спрем ядрената програма на Иран. Нуждаем се от сериозно наблюдение на ситуацията там, както и върху оръжията, които страната притежава".

Интервюто на Валерия Николова с Антонио Таяни можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени