Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Поредно свиване на строителството в България и в целия ЕС през март

Снимка: БГНЕС

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се понижи за трети пореден месец от началото на годината, като строителството в рамките на България също отбеляза спад през март, показват последни данни на Евростат.

Строителството в ЕС се сви през март с 0,9% спрямо февруари, когато се понижи с 0,8%, като в същото време строителството в еврозоната се влоши с 0,3% след спад с по 0,7% през първите два месеца на годината. Това представлява влошаване на строителното производство за трети пореден месец от началото на годината.

На годишна база растежът в строителния сектор на еврозоната се подобри през март до 0,8% след повишение с едва 0,2% през февруари, докато рамките на целия ЕС беше отчетено понижение от 1,3% след слаба експанзия от 0,3% месец по-рано (първо понижение от януари 2017-а година насам).

През март най-солидно понижение в строителството на месечна база беше отчетен в Унгария (спад с 10,3%), следвана от Румъния (понижение с 9,2%) и Франция (с 2,6%), докато най-солиден ръст е регистриран в Испания (повишение с 3,1%), Словакия (с 2,3%) и Белгия (с 1,1%). Лидер при експанзията в строителния сектор на годишна база е Полша (ръст с цели 18,8%), следвана от Испания (със 17,15) и Словакия (с 4,9%) при най-солидно влошаване на строителството в Румъния (понижение с 10,8%), Великобритания (с 8,1%) и Франция (с 2,5%).

В рамките на първото тримесечие на годината строителството в ЕС и в еврозоната се сви съответно с 0,4% и с 0,6% спрямо края на 2017-а година, когато беше отчетен растеж съответно от 0,9% и 0,7%. На годишна база растежът на строителното производство в еврозоната се забави леко до 2,5% от 2,7% през последното тримесечие на 2017-а и доста по-силно в ЕС - до 1,2% от 3,3% в края на миналата година.

Според същото проучване на Евростат, строителството в България отбеляза през април понижение с 0,7% спрямо март, когато беше отчетен солиден спад с 13,6% (най-голямо свиване на строителството в нашата страна от януари 2017-а година насам), като по този показател България се намира в златната среда на останалите 27 страни - членки на Европейския съюз. Строителството в нашата страна през първото тримесечие на годината се увеличи с 1,4% спрямо края на 2017-а година, когато беше отчетен растеж от 2,9 на сто.

На годишна база строителното производство в България се понижи през март с 1,4% след повишение с 4,2% през февруари, отбелязвайки първо влошаване от началото на годината. През първото тримесечие на годината обаче строителството в нашата страна нарасна с 8,3% спрямо началото на 2017-а година след повишение с 3,6% през предишните три месеца.

Трябва да се има предвид, че слабото представяне на строителния сектор в ЕС и в частност в България се дължи до голяма степен на необичайно лошите времеви условия в края на зимата и началото на пролетта. Днешните данни обаче са поредно доказателство за загуба на добрия европейски възходящ икономически импулс, който беше в сила през миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна