Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет млрд. евро ще са ни нужни за изграждането на обща инфраструктура със Западните Балкани

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, президент на България (2012-2017) Росен Плевнелиев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и Душко Маркович, премиер на Черна гора (отляво надясно).
Снимка: БТА

Пет милиарда евро ще са необходими на България, за да изгради обща инфраструктура със западните си съседи до 2030 година. Това беше посочено на дискусия на транспортните министри от Западните Балкани, съпътстваща днешната Среща на върха в София.

Министър Ивайло Московски посочи, че изграждането на трансевропейските коридори трябва да бъде ускорено:

"При изпълнението и реализацията на тези проекти по-близък или еднакъв момент на финансиране биха улеснили и ускорили до голяма степен стъпките и темповете, с които тези коридори да бъдат изградени".

Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова изтъкна важната роля на финансовите институции за реализирането на инфраструктурните проекти:

"Като допълнение към средствата, които получаваме от Европейската комисия, и днес те бяха препотвърдени – 1 млрд. евро до 2020 година. С това, което чухме днес от вас – това са още 10 млрд. инвестиции в инфраструктура, но това, надявам се, е само началото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна