Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер: Още от утре европейските компании няма да трябва да се съобразят със санкциите на САЩ срещу Иран

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още от утре европейските компании ще бъдат освободени от задължението да се съобразят с американските санкции срещу Иран, обеща председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От София европейските лидери изпратиха ясно послание към Вашингтон, че няма да отстъпят от позицията си за иранската ядрена програма, но са готови на диалог за налагането на мита върху алуминия и стоманата.

Екстериториалният регламент беше използван от Европейския съюз да заобиколи търговското ембарго на Съединените щати срещу Куба преди повече от 20 години, а сега ще бъде приложен и за Иран.

"Трябва да действаме сега и затова активираме блокиращия статут от 1996 година", добави председателят на ЕК Жан Клод Юнкер.

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Канете ще отпътува за Техеран, а Брюксел ще направи всичко възможно да улесни европейските компании да търгуват с Иран.

"Решихме да позволим на Европейската инвестиционна банка да съдейства за европейските инвестиции в Иран", добави Юнкер.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отново призова Съединените щати да "престанат с капризите си":"Европейският съюз ще остане в споразумението с Иран, докато Техеран остава силно ангажиран с договореностите. Европейската Комисия има зелена светлина да действа, ако интересите на Европа бъдат засегнати по някакъв начин".

По отношение на налагането на мита върху алуминия и стоманата, което може да стане от 1 юни, Брюксел предлага диалог на Съединените щати и демонстрира готовност за реформа на Световната търговска организация.

"Ако САЩ изключат ЕС от налагането на мита върху алуминия и стоманата, ние сме готови за преговори с трансатлантическите партньори, както и да освободим търговията и за автомобилния пазар. Но няма да преговаряме под заплаха", уточни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Обобщение на репортера ни Марта Младенова по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна