Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителна изложба на карикатури и представяне на книгата "Хвала Пеньо" в помощ на млади таланти

В началото на следващата седмица, на 21 май от 19.00 часа, в НДК предстои да бъде открита благотворителна изложба на карикатури и представяне на книгата „Хвала Пеньо“.

Книгата проследява политическия, семейния и светския живот в българската действителност и цели да разсмее и провокира. Тя съдържа 108 епиграми и толкова карикатури.

Автор на карикатурите в книгата е Златин Орлов. Автор на епиграмите е Славчо Парушев.

Вдъхновението за сборника „Хвала Пеньо“ идва от „Люти чушки“ на Радой Ралин.

„Това е една много интересна идея на моя съратник в правенето на книжката. Това е провокирано от сорт люти чушки, които се казват халапеньо, както е написано и върху корицата на книжката „Друг вид люти чушки“, каза Златин Орлов в „Преди всички“.

Нито едно издателство не се е осмелило да издаде книжката заради няколко епиграми в нея, каза още Орлов.

„Епиграмката се казва „Банкя гурме“, а текстът е „Народът свиква на зелена тиква“. Аз нарисувах една тиква, която е аранжирана със свещички като торта за рожден ден. Изглежда тази карикатура беше проблемна за някои от издателствата. В крайна сметка издадохме сами своята книга, нито едно издателство не се осмели“.

Всички събрани средства от книжката ще бъдат насочени в подкрепа на млади български художници, които са студенти в Националната художествена академия.

„Целта е два пъти в годината да организираме техни изложби, които да достигнат до повече зрители, евентуални купувачи и ценители на изкуството, за да могат младите художници да навлязат в културния живот на България, в най-трудния период от тяхната кариера – началото“, каза още Орлов.

Подробностите по темата, както и как Златин Орлов би нарисувал в карикатура срещата Западни Балкани - ЕС, можете да чуете от цялото интервю на Диана Дончева със Златин Орлов в звуковия файл.   


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна