Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметната плоча беше открита на името на проф.Веселин Димитров

| обновено на 19.05.18 в 19:32
Снимка: БГНЕС

Музейната експозиция за история на радиото в България вече носи името на професор Веселин Димитров.
Официално беше открита паметната плоча на сградата на Факултета по журналистика на Софийския универститет, където е уредена сбирката. 

Днес се навършват 80-години от рождението на професор Димитров. Покойният бивш декан и преподавател в журналистическия факултет е автор на двутомника "История на радиото в България". 

Близки, приятели и колеги се събраха на церемонията по именуването на музея. Захари Миленков - един от уредниците. 
"Надяваме се, че това е полезно за историята на радиото. Това, което чух тука като пожелание катедрата по-активно да използва музея, така, както други институти го използват вече."
Радиоапарати от началото на миналия век, техника за излъчване на радио и много снимки разказва в експозиция историята на радиото. Ректорът на СУ проф. А. Герджиков каза:
"Чудесна е идеята да кръстим нашата музейна сбирка тъкмо на професор Димитров, защото той е най-свързан с тази тема, този най-голям у нас експерт в историята на радиото и в радиопрограмирането е оставил и голямо научно наследство. Но, наред с това, той е оставил очевидно у всички вас светъл спомен." 

А в запис историкът Веселин Димитров, чието име носи вече музея, разказа пред събралите се как историята на радиото трябва да се пази…
"Ние пропуснахме един шанс, който вие не трябва да пропускате, да разговаряме обстойно, сериозно, да правиме анкети, интервюта с хората, които са създавали радио в България през последните 50-60 години. Те бяха между нас, те бяха наши колеги,  и в един момент забелязахме как те от жива история се превръщат само в история."
В нощта на музеите музеят на радиото ще бъде отворен до 22 часа. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна