Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на световните борси след отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай

В понеделник азиатските фондови пазари реагираха позитивно на информациите от уикенда за намаляване на търговското напрежение между САЩ и Китай. Повод за този оптимизъм даде изявление на американския финансов министър Стивън Мнучин след края на поредния кръг от преговори между Вашингтон и Пекин, според което се преустановява временно въвеждането на мита и на контрамита, докато се правят опити за осъществяване на договорената търговска рамка между двете водещи световни икономики.

Това изказване на Мнучин отслаби страховете за надвиснала търговска война между САЩ и Китай и допринесе за подем на азиатските борси в началото на новата седмица. Основният китайски индекс Shanghai Composite нарасна с 0,66%, а индексът Hang Seng - с 0,7% благодарение най-вече на ръст на акциите на технологичните и на финансовите компании.

Акциите на компанията за смартфон компоненти Sunny Optical Technology Group се повишиха с 1,69%, акциите на AAC Technologies Holdings скочиха с цели 5,11%, а на застрахователната компания AIA Group - с 2,78%.

Тайванският фондов индекс Taiex пък се повиши с 1,25%, сингапурският индекс STI - с 0,6% и японският фондов индекс Nikkei - с 0,31%.

Днешната нова вълна на инвеститорски оптимизъм относно евентуалното намиране на решение на проблема с огромния търговски дисбаланс между Пекин и Вашингтон се отразява позитивно и на американските фондови фючърси. Фючърсите на индекса DJIA нарастват с 220 пункта (скок с 0,9%), на индекса S&P500 - с 0,53% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,52%.

Европейските борси също стартират търговията в понеделник на зелена територия с изключение на италианският индекс MIB, който се понижи с 1,24% на фона на продължаващите притеснения от формирането на евроскептично правителство на Апенините между движението "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига".

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,32%, френският CAC40 - с 0,57% и британският FTSE100 - с 0,6%. Борсата във Франкфурт е в официална почивка за католическия празник Ден на светия дух (понеделник след Петдесетница).

                                                                                                                         Графика на евро/долар

Снимка

Подкрепа за позитивния старт на фондовите пазари на Стария континент оказва и продължаващото отслабване на еврото и британската лира спрямо щатския долар, което е в подкрепа за европейските експортно-ориентирани компании.

Еврото се понижава с 0,45% към ново 6-месечно дъно от 1,1717 долара и тества важната техническа зона на подкрепа около 1,1718/10 областта (бившо негово дъно от 21-ви ноември 2017-а година и 38,2%-тна корекция на цялото негово възходящо движение от ключовото дъно около 1,0340 долара, достигнато в самото началото на 2017-а година, до три и половина годишния връх около 1,2555 долара от 11-ти февруари тази година). Евентуален пробив под тази ключова зона на подкрепа може да задълбочи спада на единната валута дори към нейното важно дъно от 7-ноевмри 2017-а година около 1,1554 долара.

Британската лира пък губи 0,42% от стойността си, търгувайки се в 5-месечно дъно около 1,3395 щатски долара - най-ниско ниво на паунда от 28-и декември 2017-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени