Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Зукърбърг ще отговаря на въпроси на председателите на парламентарни групи в ЕП

| обновено на 22.05.18 в 11:44
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг ще отговаря тази вечер на въпроси на председателите на парламентарни групи в Европейския парламент дали и как са използвани лични данни на европейски граждани за политически цели.

Изслушването става броени дни, преди да влезе в сила новият регламент за защита на личните данни, което се очаква да стане в петък.

Скандалът около злоупотребата с тях в популярната социална мрежа се разрасна в средата на март с избухването на друг скандал – този с „Кеймбридж Аналитика“.

Данните на около 87 милиона потребители, от които 2,7 млн. на европейски граждани, се озоваха в ръцете на британската фирма, като се предполага, че резултатите от нейните анализи са използвани за манипулирането на вота за Брекзит и на последните президентски избори в САЩ.

Първоначално се предвиждаше срещата в Европейския парламент да бъде при закрити врата. Групите на социалистите и „Зелените“ обаче настояха за публично изслушване,  а лидерът на либералите и демократите за Европа Ги Верховстадт директно заплаши, че ще я бойкотира.

Вчера председателят на Европарламента Антонио Таяни съобщи, че е постигнал споразумение със Зукърбърг, срещата не само да бъде открита, но и да се излъчва директно в интернет.

Очаква се тя да започне около 19.30 часа българско време. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна