Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин: Визитата на президента Радев е добър сигнал за възобновяване на руско-българските отношения в пълен формат

Руският президент обяви, че очаква визита на премиера Борисов до дни

| обновено на 22.05.18 в 17:29
4
Снимка: kremlin.ru

Визитата на президента Румен Радев в Русия е добър сигнал за възобновяване на отношенията между двете държави. Това посочи руският президент Владимир Путин след днешната си среща в Сочи с българския си колега Румен Радев. Двамата лидери обсъдиха развитието на двустранните отношения в редица сфери.

"В хода на разговорите, които бяха подробни и в широк състав, запознах президента Радев с нашите приоритети в двустранните ни отношения и по отношението на Русия към различни международни въпроси. Смятам, че визитата на президента е добър сигнал за възобновяване на руско-българските отношения в пълен формат", заяви руският президент. 

Румен Радев поднови поканата си към Путин да посети България тази година. Той подчерта, че целта на визитата му е възстановяване на политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване и успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес:

"Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекти в условия, понякога на остро противопоставяне – между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, в условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене в последните години. Но въпреки това мога да кажа, че тази първа, решителна крачка е направена", посочи Радев. 

Разговорите на двустранно ниво с България ще продължат и с премиера Бойко Борисов, обяви  Владимир Путин. В началото на днешната среща в Сочи той приветства Радев с добре дошъл и подчерта, че отбелязването на 140 години от Освобождението на България, в резултат на Руско-турската освободителна война е една от най-важните дати в общата история на двете държави: 

"С това двустранните ни отношения не се ограничават. Има много неща, които ни свързват. На 24 май ние ще отбележим Деня на славянската писменост. През есента в България ще има дни на културата в Русия. Засега няма да засягам икономически въпроси. Ще отбележа само, че миналата година видяхме ръст на двустранната търговия, това ни зарадва, но имаме повече възможности от това, което сме постигнали. След няколко дни ще приемем премиера на България и с него ще продължим диалога". 

СнимкаОт своя страна Румен Радев поздрави Путин с преизбирането му за президент за четвърти път и му пожела успешен мандат.  Българският държавен глава отбеляза какви са очакванията му за днешната среща:

"Наистина да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, за да констатираме не само силните традиции и огромният потенциал, който имаме, но и да създадем необходимостта от реални действия. Имаме много интереси взаимни и в областта на търговията, и на икономиката, на енергетиката, както казахме, на образованието и културата. Затова ще се радвам днес на един откровен и задълбочен диалог, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази насока".

Българският президент смята, че има потенциал за развитие на сътрудничеството в  икономиката, туризма, образованието, културата и енергетиката: "Имаме положителен импулс и на българското правителство, което се зае по-сериодно с българо-руските отношения. Заговори се вече за възобновяване на някои от спрените преди проекти.  Това за мен е признак и на реализъм, и на отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни", допълни Радев. 


От руска страна в срещата участваха министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров, министърът на енергетиката Александър Новак, както и заместник-външният министър Александър Грушко. От българска страна на срещата бяха началникът на кабинета на Радев, главният секретар на Президентството, както и секретарят по външна политика. 

По-рано агенция ТАСС съобщи, че българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ "Белене", включително за рестартиране на проекта. В съобщението, цитирано от БТА, се уточнява, че това е посочено в документи, поставени на дневен ред за обсъждане по време на днешната среща между президентите на България и Русия в Сочи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени