Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Словенският Робин Худ

БНР Новини
Замъкът Предяма, Словения
Снимка: postojnska-jama.eu

Живял някога в Предяма, Словения, рицарят-барон Еразъм Люгер. Той мразел неравенството и винаги помагал на бедните. Причаквал богатите, обирал ги и раздавал парите им. Богаташите се съюзили и се опитвали да му направят капан, за да го заловят и тикнат в затвора. Един ден това се случило. Еразъм бил заключен в собствения си замък и там прекарал точно една година и един ден, след което успял да избяга и да се скрие. Замъкът Предяма се намира пред входа на голяма пещера. Докато бил затворен, рицарят понякога успявал да излезе за малко, без никой да го забележи. Минавал по тайните тунели на замъка, които стигали до пещерата, а после по тайни пътеки стигал до селото. Там се срещал със свои приятели, а те го снабдявали с храна, вода и оръжие…

Замъкът на Еразъм Люгер представлява висока пететажна каменна сграда с четири кули и много прозорци. Построен е върху 125-метрова скала, от която се открива прекрасна гледка. Главният вход е с формата на арка. За да се влезе вътре, се минавало по тесен мост, а след това по каменни стълби. Дълги и тесни коридори са прокопани в скалата. От тях се влиза в просторните помещения: рицарската зала, украсена с гербовете на рицаря, стаята за тъкане и предене (предполага се, че в замъка са работели жени от селото), красивата спалня. Други помещения били предназначени за съдилище, затвор, изба и баня.

Най-интересна е залата на оръжията. В нея могат да се видят рицарски доспехи, брони, лъкове, копия, мечове, военни чукове и арбалети.

Предяма е един от най-красивите и запазени ренесансови замъци в Словения. Повече за него можете да научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца“.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020