Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание прие промените в Закона за гражданската регистрация

Измененията са насочени към улесняване на лицата, получили българско гражданство

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за гражданската регистрация. Те предвиждат облекчаване на условията за адресна регистрация на лица, получили българско гражданство. Отхвърлено бе предложението на ДПС на тези, които не могат да предоставят документ за постоянна адресна регистрация, кметът на община да определя недвижим имот за служебна адресна регистрация.

Рамадан Аталай от ДПС обвини вносителите от "Обединени патриоти", че ощетяват български граждани: 

"Тук възниква въпросът защо искаме на тези, които получават гражданство от Македония, от Молдова, от Украйна, да им дадем преференциални възможности да бъдат регистрирани. Нашето предложение, колеги, е как да създадем условия за нашите деца, които да нямат проблеми с малцинствата. Тези хора витаят в България без лични документи. Дори ако направят кражби, недай си Боже, пък да извършат по-тежко престъпление, къде ще ги намерим тези хора?"

Искрен Веселинов отхвърли обвиненията: 

"Служебната регистрация не решава нито един проблем, създава обаче множество проблеми. Разбрахме, че не са десетки, а стотици хиляди хората, които могат да бъдат заселени на определени служебни адреси. Това е една потенциална опасност да се взриви каквато и да е стабилност на политическия процес в определени общини. Правилата трябва да важат за всички и съответно не трябва да се прави компромис на някой само защото е представител на малцинство.

Веселинов беше категоричен, че новите правила ще облекчат не само граждани на Македония, но и всички, които тепърва ще получат българско гражданство. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна