Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Петков: В последните месеци постигнатото в областта на сигурността е повече от направеното през последните 10 години

Снимка: БГНЕС

В последните месеци постигнатото в областта на общата политика за сигурност и отбрана е повече от направеното през последните 10 години. Това посочи заместник-министърът на Българското европредседателство Олег Петков при откриването на Олимпиадата по обща политика за сигурност и отбрана, която се провежда в Националния военен университет във Велико Търново. В нея участват 70 офицери и курсанти от 15 държави от Европейския съюз. 

"Започва реализацията на първите съвместни проекти за модернизиране и повишаване на бойните способности на армиите на Съюза", посочи заместник-министър Олег Петков и допълни:

"Европейският фонд за отбраната ще може да се задейства едва след приключване на работата по регламента за европейската програма за индустриално развитие в областта на отбраната".

Националният военен университет е първото военно училище в Европа, което започна работа по програмата „Еразъм“, по която днес партньори са 50 военни и цивилни университета. За следващия програмен период бюджетът на програмата се предвижда да бъде увеличен двойно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!