Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще стартира пилотни проекти за европейски университети

Снимка: БГНЕС

Европейския съюз ще стартира от догодина пилотни проекти за Европейски университети - мрежи от учебни заведения, в които може да се получи диплома с комбиниране на следване в различни страни от ЕС, обявиха българското председателство на ЕС и Европейската комисия, цитирани от Франс прес.

Европейската комисия иска да лансира пилотни проекти през 2019 и 2020 г. в рамките на програмата "Еразъм", обявиха те след заседание на 28-те министри на образованието от ЕС в Брюксел.

Пълното разгръщане на инициативата ще е през 2021 г. след анализ на пилотните проекти и при следващата многогодишна бюджетна рамка на ЕС.

Европейските университети ще са групирания на съществуващи висши учебни заведения. Те ще позволят укрепване на трансграничното сътрудничество благодарение на дългосрочни институционни стратегии, заяви Европейската комисия.

"Те ще насърчат иновацията и отличните резултати, ще повишат мобилността на студентите и преподавателите и ще улеснят изучаването на езици. Това би трябвало да подобри конкурентоспособността в европейското висше образование", добавя ЕК.

Целта е до 2024 г. да съществуват около 20 такива университети.

Мрежите може да се създават по различни признаци - географски, академичен (високи резултати в дадена дисциплина) или тематичен (енергетика, борба с глобалното затопляне и т.н.).

В една мрежа трябва да участват най-малко три държави и три до шест висши учебни заведения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна