Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима еврокомисари на визита в София за Министерската среща ЕС-САЩ

Снимка: eu2018bg.bg

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова и по Съюза на сигурността Джулиан Кинг пристигат на визита в София.

Тримата комисари ще участват в днешната Министерска среща ЕС-САЩ по въпросите на правосъдието и вътрешния ред. Те ще представят ЕС заедно с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на правосъдието Цецка Цачева от името на Българското председателство. Към тях ще се присъединят двама министри от предстоящото Австрийско председателство на Съвета на ЕС – на вътрешните работи Херберт Кикъл и на правосъдието Йозеф Мозер.

САЩ ще бъдат представлявани от министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс.

Срещата, която се провежда два пъти годишно, ще се фокусира върху сътрудничеството между ЕС и САЩ в борбата с тероризма, сътрудничеството в киберпространството, транснационалната организирана престъпност и миграцията, управлението на границите и текущата работа за постигане на пълна визова реципрочност.

Очаква се след днешното заседание на колегиума на комисарите в Брюксел да бъде представен докладът за конвергенцията за 2018 г., в който се дава оценка на 7-те страни извън еврозоната, поели правен ангажимент да се присъединят към нея - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Румъния, Полша и Швеция. Това ще направят трима еврокомисари - за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, по заетостта Мариан Тейсен, по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси.

Колегиумът ще приеме и пролетния пакет на т.нар. „европейски семестър“, в който ще бъдат включени специфичните препоръки за всяка една страна-членка от 27-те в областите на икономиката и социалната политика през следващите 12-18 месеца. Комисията ще представи и проектобюджета на ЕС за 2109 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна