Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Пловдив" за постижения в областта на културата

| обновено на 23.05.18 в 14:19

Наградите „Пловдив“ за постижения в областта на културата ще бъдат връчени тази вечер на церемония в Дома на културата „Борис Христов“.

Те са в 10 раздела: художествена литература, художествен превод; журналистика, архитектура, музика, театър, изобразително изкуство, аудио- визуални изкуства, фотография и операторско майсторство, културно наследство и съхраняване на паметта и произведение на изкуството, предназначено за деца.

След последното заседание на комисиите победителите вече са ясни, но имената им се пазят в тайна до тържествената церемония.

За литературната награда бяха номинирани Антон Баев, Йордан Велчев и проф. Инна Пелева. Тройна е и конкуренцията за театралния приз, където са актьорите Симеон Алексиев и Анелия Ташева и екипът на спектакъла „Момчето от последния чин“.

Символите на Стария град, везмото и Българското опълчение са ключовите думи в проектите от раздел „Културно наследство и съхраняване на паметта“, реализирани от Владимир Балчев, Аксиния Бутева и Любозар Фратев.

Претендетите за престижното отличие сред музикантите са Мирослава Кацарова за „Пловдив Джаз Фест 2017“, диригентът Борислав Иванов за спектакъла „Най-хубавото от Верди“ и  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с катедрата „Музикален фолклор“

Ангел Гешев и Стоян Куцев с изложбите им в галерия „Арсенал“ и залата за временни експозиции на Градската художествена галерия са номинираните в раздел „Изобразително изкуство“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна