Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврорегистър защитава патентованите географски означения, селскостопански продукти и храни

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за марките и географските означения. С тях се прекратява националната защита на регистрираните в Патентно ведомство географски означения, селскостопански продукти и храни, включително и традиционните за страната ни като бялото саламурено сирене и българското кисело мляко. С промените се защитава тяхната регистрация в Европейския регистър.

С измененията в закона се цели да се прекрати наказателна процедура към България заради пропуски в законодателството. На основата на членството ни е следвало страната ни да изработи вътрешен механизъм за ефективното осъществяване на регистрациите на традиционните за България земеделски продукти и храни в Европейския регистър със защитени географски означения. Такъв механизъм е бил изработен едва през изминалата календарна година. На практика поради липсата на подходяща нормативна уредба на процеса по регистрация традиционните ни земеделски продукти и храни със защитени досега географски означения са застрашени от изчезване както от националния ни, така и от международния пазар.

Председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев от БСП поясни:

„2007 г., когато ставаме членки на ЕС, е трябвало автоматично всички патенти на нашите производители да бъдат автоматично преведени и представени в ЕК. Аз съм оптимист, че в този закон ние ще намерим доброто решение, за да защитим интересите и на държавата, и на производителите“.

С писмено становище земеделското министерство уведомява НС, че работи в посока да не се допусне загуба на придобити права, докато засегнатите продукти от държавния регистър, като българското кисело мляко, не се впишат в Европейския регистър. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна