Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джузепе Конте получи мандат да състави следващото италианско правителство

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Италия Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на юриста Джузепе Конте. Той бе предложен за премиер от победителите от парламентарните избори през март „Пет звезди” и „Лига”. 

Професор Джузепе Конте ще състави своя кабинет до края на седмицата, като се консултира още от утре с всички партии в парламента. Следва вотът на доверие в парламента, където ще има мнозинство от „Пет звезди” и „Лига”.

Конте заяви, че правителството му ще е правителството на промените в диалог с европейските институции и с останалия свят и че ще бъде адвокатът на италианците, защото това е неговата специалност.

Конте не е депутат, няма политически опит и е поредният премиер, неизбран чрез политически вот. До номинирането му се стигна след продължителни консултации на Матарела с политическите сили, не довели до решение, тъй като победителите в изборите „Пет звезди” и десният блок не намериха общ език.

С одобрението на лидера на "Форца Италия" Силвио Берлускони,  Матео Салвини от дясна партия „Лига” сключи коалиционно споразумение с „Пет звезди”. Така се стигна до номинирането на 54-годишния юрист Джузепе Конте, близък до „Пет звезди”, за премиер на коалиционно правителство.

Понеже италианските медии разкриха неточности в професионалната автобиография на кандидата, президентът Матарела допълнително разговаря днес с Луиджи Ди Майо – лидер на „Пет звезди”, и със Салвини, които потвърдиха предложението си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна