Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерите на България и Македония заедно на гроба на св. Константин-Кирил Философ в Рим

| обновено на 24.05.18 в 15:22

Премиерът Бойко Борисов поздрави българския народ по случай Деня на българската просвета и култура от базиликата "Санта Мария Маджоре" в Рим. Там през IX век славянският език е обявен за литургичен и са били осветени български църковни книги. 

За първи път българската и македонската делегация почетоха заедно паметта на Светите братя Кирил и Методий и посетиха исторически обекти, свързани със славянската духовност.

Съвместното честване на историческите събития символизира нов етап в отношенията между София и Скопие, които премиерът Борисов коментира така: 

"Показахме, че вместо да се караме, вместо тези празници да са раздор, да правим изявления след всяко изказване на един или друг, колко по-добре е заедно да си честваме, заедно да си ги славиме, защото те са велики, те са Свети братя".

Македонският премиер Зоран Заев отбеляза, че присъствието на водената от него делегация в Рим потвърджава искреното приятелство между двата народа: 

"И заедно до целия свят изпращаме човешката заръка на Месията, на Светите Кирил и Методий, а това е заръката за диалог и взаимно разбиране".

СнимкаПредставителите на българската общност в италианската столица определиха общите тържества като един неповторим исторически момент:

"И съм много горда, че именно на този ден се събираме всички заедно".

"Виждаме, че има повече хора, повече присъствие и това ни радва. Нека да има едно обединение, защото в крайна сметка Кирил и Методий са за всички. Нека не ги делим".

Българската делегация включва представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.

Всяка година официална държавна делегация от България посещава италианската столица за традиционните тържества по случай 24-ти май. Вечният град е свързан с историята на славянската писменост и култура и тук се намират исторически места, свързани със Светите братя и българската история.

Двете делегации ще участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността.

До края на деня предстои и поднасяне на цветя на паметника на Иван Вазов и отслужване на молебен за здраве и успехи на българския народ в храма "Свети Павел ала Регола", където е живял Апостол Павел. Това е и църквата, предоставена от Римокатолическата църква за нуждите на българската църковна общност в Рим.

Утре, преди министър-председателят Бойко Борисов да отпътува обратно за България, сутринта ще се срещне с папа Франциск и това ще бъде втората среща на Борисов с главата на Римокатолическата църква.

Снимки Пресцентър на МС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна