Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна отрича да е платила $400 000 за срещата Тръмп – Порошенко

Петро Порошенко и Доналд Тръмп в Белия дом през юни 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Майкъл Коен, личният адвокат на Доналд Тръмп, е получил миналата година тайно поне $400 000 долара, за да уреди преговори между президента на САЩ и украинския му колега Петро Порошенко, твърди Би Би Си, позовавайки се на неназовани източници в Киев.

Коен и кабинетът на Порошенко отрекоха твърденията, съобщи Ройтерс, предаде БТА.

Плащането било уредено чрез посредници, действащи от името на Порошенко, посочва Би Би Си. Те се обърнали към Коен, защото лобистите на Украйна и посолството ѝ във Вашингтон можели да уговорят в най-добрия случай снимка с Тръмп. Украинският лидер обаче „се е нуждаел от нещо, което може да бъде представено като преговори“, посочва Би Би Си.

„Този материал е напълно фалшив", заяви Коен в есемес до Ройтерс. Службата на Порошенко изпрати имейл на агенцията, в което нарече информацията „крещяща лъжа, клевета и измислица“.

Тръмп се срещна с Порошенко в Белия дом на 20 юни 2017 г. по време на кратка неофициална визита. Преди това украинският лидер води преговори с вицепрезидента Майк Пенс.

Порошенко много искал да се срещне с Тръмп заради станалото по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г. Би Би Си посочва, че според няколко източника в Украйна Порошенко, вярвайки че Хилари Клинтън със сигурност ще спечели вота, разрешил изтичането на деликатната информация, публикувана от в. „Ню Йорк таймс“ през август 2016 г. Според нея мениджърът на предизборната кампания на Тръмп, Пол Манафорт, е получил милиони долари от проруски кръгове в Украйна. Манафорт подаде оставка няколко дни по-късно.

Седмица след като Порошенко се върна у дома след срещата с Тръмп, украинската антикорупционна служба обяви, че вече не разследва Манафорт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна