Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск е обещал да посети България догодина

Борисов е призовал папата да се моли за мира на Балканите

| обновено на 25.05.18 в 15:11
4
Премиерът Бойко Борисов бе на аудиенция при папа Франциск във Ватикана.
Снимка: Министерски съвет


Папа Франциск е обещал да посети България, вероятно през 2019 г. Това обяви премиерът Бойко Борисов след аудиенция при Светия отец във Ватикана:

"Решихме, макар и трудно, настоявах много да посети България. /.../ Ще говорим и със Светия синод, всички да знаят. И догодина обещаха да мислят заедно с държавния секретар Паролин, който, знаете, беше в София, добър наш приятел./.../ да подготвят догодина едно такова посещение, тъй като най-малко им трябват пет месеца да подготвят посещението на папата".

Според премиера визита на папа Франциск у нас би допринесла за задържане на вниманието към евроинтеграцията на страните от Западните Балкани: 

а не пада темата за Западните Балкани. Да успеем да я задържим на достатъчно високо и по-високо ниво в световното внимание. И аз мисля, че той точно това разбра – с неговото влияние, с неговата благословия за мир./.../ Ние нищо друго не искаме, искаме просто да има мир на Балканите", заяви премиерът.

При срещата на четири очи Бойко Борисов е призовал папата да се моли за мира на Балканите. Аудиенцията на Борисов  продължи по-дълго от планираното.

Това е втората среща на българския премиер с папа Франциск. Борисов разговаря със Светия отец и с държавния секретар на Ватикана. Последната визита на министър-председателя във Ватикана се състоя преди три години. Подаръкът на българската делегация за Негово светейшество папа Франциск включва картина на българския художник Павел Митков, изобразяваща свети Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. 

В традиционната аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Традицията е поставена през 1968 година, когато във Ватикана пристига първата българска държавна делегация, а първият министър-председател, срещнал се лично с папата, е Иван Костов през 1999 година. 

С посещението на българската делегация във Ватикана завършва и двудневната визита в Италия по случай Деня на българската просвета и култура.

Папа Франциск е разказал на Борисов, че когато е бил дете, баба му е купувала от аптеката българска бактерия, с която му правила кисело мляко.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна