Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата за подпомогне на розопроизводителите

Снимка: БГНЕС

Омбусманът Мая Манолова ще поиска 16 милиона лева от държавата, с които да бъдат подпомогнати розопроизводителите, заради  провалената кампания. Така, за всеки килограм розов цвят, стопаните ще получат по 90 стотинки. 
Мая Манолова присъства на протестен митинг в Стрелча, където вместо да отбележат "Празника на розата", производителите решиха да  протестират.

Розопроизводителите поискаха държавата да защити труда им и да се определи някаква минимална цена.
Отговорът на омбудсмана Мая Манолова:
"Трудно би могло в закона да се включи такова изискване. Моето настояване къзм министъра на земеделието е да осигури минимум 16 милиона лева, което означава по 90 стотинки един лев подкрепа от ДеМинимис за всеки килограма рози."
Мая Манолова ще настоява помощи да получат и нерегистрираните дребни производители само срещу деклариране на площите, които обработват 
"Те биха могли да платят осигуровки само за няколкото месеца, в които трае кампанията и така бизнесът ще излезе на светло."
Кметът на Стрелча Стойно Чачов провел среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. В сряда програма ще бъде представен пред комисията по земеделие в парламента.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна