Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Осъществима е перспективата газопроводът "Турски поток" да бъде прокаран от Русия през България към Италия. Това заяви на Петербургския международен икономически форум Паоло Гримолди, депутат в италианския парламент от партията "Лига", пише "Взгляд" в информация на сайта от събота - 26 май. Гримолди припомня, че в момента газът, купуван от Италия, пристига в страната през територията на Украйна. 
В Италия се очертават нови избори, след като Джузепе Конте, на когото президентът възложи съставянето на правителство, върна мандата, пише британският "Гардиън". Дотук се стигна, след като президентът Серджо Матарела отказа да приеме финансов министър в новия кабинет да бъде Паоло Савона, нарекъл влизането на Италия в еврозоната "историческа грешка". 
"Монд" припомня, че за днес е насрочена среща в президентския дворец с икономиста Карло Котарели. Едно техническо правителство вероятно няма да получи мнозинство в парламента, доминиран от Движението "Пет звезди" и Лигата, и ще трябва да управлява до организирането на нови избори, може би наесен, допълва вестникът.
270 холандци - роднини на жертви от сваления над Източна Украйна през 2014 г. малайзийски пътнически самолет, са внесли групов иск срещу Русия пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, пише "Ведомости". Претендирането за обезщетения ще бъде сложно, защото Русия не е признала юрисдикцията на нито един съд по въпроса, обяснява Иля Рачков, доцент от Московския държавен институт по международни отношения.
Вестник "Нова Македония" пише за отбелязването на хилядолетието от основаването на Охридската архиепископия. Светият синод на Българската православна църква отхвърли поканата и не присъства на честването, макар че в края на март българският патриарх Неофит заяви, че високото духовенство на Българската православна църква  ще отговори, ако получи покана, пише изданието. Не даде резултат и политическата инициатива, с която македонското и българското правителство лобираха в Охрид по лична покана да пристигнат някои от българските владици, без да представляват БПЦ, пише "Вечер". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна