Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на испанската "Подемос" оцеля след вот заради луксозен имот

Пабло Иглесиас и партньорката му Ирене Монтеро, която очаква близнаци, поискаха вот на доверие от членовете на „Подемос“ на пресконференция в Мадрид на 21 май.
Снимка: Ройтерс

Испанската крайнолява партия „Подемос“ обяви, че нейният лидер е спечелил вътрешнопартийния вот на доверие, поискан от него заради критики след покупка на луксозен имот, предаде АФП.

Пабло Иглесиас и неговата партньорка Ирене Монтеро, която е говорител на парламентарната група на партията, са получили 68,4% от почти 190 000 подадени гласа. Останалите почти една трета гласували „против“ двойката да запази постовете си.

Право да участват в онлайн вота, продължил миналата седмица от вторник до неделя са имали почти 500-те хиляди партийни членове.

Двойката, която очаква близнаци, поиска гласуването, след като бе обвинена в двуличие след купуването на луксозна къща с плувен басейн за над 600 000 евро.

Разкриването на сделката предизвика вълнения в създадената през 2014 г. „Подемос”, която твърди, че представлява „народа“ срещу „кастата“, както партията нарича политическия и бизнес елит на страната.

В миналото Иглесиас изтъкваше факта, че живее в скромен апартамент в работнически квартал на Мадрид, принадлежащ на негова пралеля, и че купува дрехите си от супермаркети.

Той атакуваше политици, живеещи във вили, които не знаят колко струва кафето, но сега тези негови думи се обърнаха срещу него.

Негови критици припомниха, че през 2012 г. разкритикува тогавашния министър на икономиката Луис де Гиндос за покупката на луксозен имот. „Ще оставите ли икономическата политика на страната на някой, който харчи 600 000 евро за луксозна къща“, попита Иглесиас в Туитър в послание от 20 август 2012 г.

Политически наблюдатели очакваха двойката да запази постовете си, но смятат, че скандалът ще навреди на имиджа на партията, че нейните лидери са обикновени испанци и разбират трудностите на работниците и ще ѝ коства гласове.

На изборите през 2016 г. „Подемос“ ("Ние можем") получи около една пета от гласовете, като се нареди сред 4-те водещи партии в Испания. Нови анкети показват, че тя запазва тази популярност, като понякога дори задминава традиционната лява испанска партия – Социалистическата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна