Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общинският съвет в Кюстендил ще гласува 36 000 лв. за купуване на 2 сметосъбиращи машини

Общинският съвет в Кюстендил ще гласува днес отпускането на 36 000 лв. за купуване на 2 сметосъбиращи машини за нуждите на ОП „Чистота".

Закупуването на още две машини се налага заради крайно износения автопарк на общинската фирма, коментираха работещи в дружеството.

Сегашните 7 сметосъбирачни машини са от края на 70-те и от начало от на 80-те години на миналия век и често аварират. Има дни, в които 5 от машините са в сервиз за ремонти, а в действие са само две.

Същевременно отделяните отпадъци в града - въпреки миграцията и намалялото население, не намалява като обем. Годишно се събират по около 36 хил. тона само битови отпадъци, към този обем не се включват строителните отпадъци.

Отделно има фирми и дружества, които сами транспортират отпадъка си до сметището.

Двете машини, които ще бъдат закупени , трябва да са с по-малки габарити, за да влизат в по-късите и по тесни улици на града, казаха от ОП „Чистота“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.