Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Азербайджан бе открит терминалът Сангачал - началният пункт на Южния газов коридор

Снимка: Архив

В Азербайджан бе открит терминалът Сангачал - началният пункт на Южния газов коридор, свързващ Европа с богатите залежи край Каспийско море.

"С този проект начертаваме нова енергийна карта на Европа", заяви азербайджанският президент Илхам Алиев.
Щом заработи през 2020 година, Южният газов коридор ще включва три газопровода - Южнокавказкия, Трананадолския и Трансадриатическия - на разстояние от 3 500 километра от находището "Шах Дениз" през Турция, Гърция и Албания до италианския бряг. За изграждането му ще са необходими 40 милиарда долара. Инвестициите ще се изплатят чрез годишни доставки на 6 милиарда кубически метра синьо гориво за Турция и още 10 милиарда за Европа, в т.ч. и за България. Страната ни разчита да получава 1 милиард кубически метра газ годишно, след като междусистемната ни газова връзка с Гърция бъде готова.
На днешната церемония в Сангачал Алиев беше подчертано, че проектът зачита еднакво интересите на доставчици, транзитни държави и потребители. Сред тях не е Русия - в момента основен доставчик на газ за Европа, която ще бъде заобиколена от Южния газов коридор. Алиев отбеляза специално сътрудничеството на Съединените щати, Европейския съюз и Великобритания, както и на регионалните си партньори - Грузия и Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна