Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски журналист, известен като яростен критик на Путин, застрелян в Киев

| обновено на 30.05.18 в 03:18
Площад "Независимост" в Киев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният руски журналист Аркадий Бабченко бе убит в Киев.

Бабченко бе на 41 години. Той бе известен като яростен критик на руския президент Владимир Путин, отбелязва Франс прес. Напусна родината си, след като получи заплахи за живота си, като първо се установи в Чехия, а по-късно в Украйна.

През последната година Бабченко работеше като водещ в украинската частна телевизия ATR. Днес той е бил причакан на стълбището към дома си от неизвестен извършител и прострелян три пъти в гърба. Открит е бил от съпругата си в безпомощно състояние. Починал e в линейката на път за болница.

Бабченко напусна Русия през февруари 2017 година, малко след като предизвика скандал с изказването, че членовете на военния ансамбъл, загинали при самолетна катастрофа на път за Сирия, не заслужават съчувствие, припомня вестник „Украинская правда“.

Той работеше за вестниците „Московски комсомолец“ и „Новая газета“, а като военен кореспондент отразяваше войната в „Южна Осетия“ през 2008 година.

Пред журналисти директорът на украинската частна телевизия ATR Айдер Муждабаев заяви:

"Аркадий много обичаше свободата, обичаше Украйна. Планираше да остане и да живее тук, заедно със семейството си. Планираше да работи тук. Случилото се е трагична и огромна загуба за международната журналистика, защото той беше един от малкото, които написаха актуалната истина за това, което Руската федерация прави. И ако това не беше опасно за тях, ако не ги вълнуваше изобщо, те нямаше да го убият. Това е изчислен, умишлен международен терористичен акт, извършен по пряко указание на руските власти."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна