Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоби до 5000 лева за бране на липов цвят в Дупнишко

Глоби от 50 до 5000 лева ще налага Община Дупница за бране на липов цвят на територията на града и 16-те села, гласи заповед на кмета Методи Чимев. Тя е валидна до приключване на цъфтежа.

За изпълнението на заповедта ще отговарят служителите от "Контролно звено" при Общинската администрация, както и полицията. Миналата година са установени общо 34 нарушители - на 5-ма са съставени актове, а 29 са санкционирани с фишове. На всички набраният цвят e иззет. Има заловени нарушители и от полицията.

Със своя заповед и кметът на Сапарева баня Калин Гелев забрани чупенето на клони и брането на липов цвят, както и на диви кестени и други растителни видове. За изпълнение на заповедта му ще следи полската охрана на територията на града и по селата Сапарево, Овчарци и Ресилово. Полската охрана ще съставя и актове на място, като нарушителите ще бъдат глобявани от 100 до 200 лв. Брането на липов цвят е забранено в областния град Кюстендил от 15 години, от встъпването в първия му мандат на сегашния градоначалник Петър Паунов. Забраната е заложена в Наредбата за опазване на обществения ред, припомнят от администрацията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна