Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Путин ще обсъдят в Москва сътрудничеството в икономиката, енергетиката и туризма

| обновено на 30.05.18 в 12:07
Премиерът Бойко Борисов в самолета на път за Москва
Снимка: Цветелина Стоянова

Двустранното енергийно и икономическото сътрудничество, е един от акцентите в започващото днес двудневно посещение в Москва на премиера Бойко Борисов.

Доставките на руски газ до хъба "Балкан" ще е една от централните теми в разговорите. Очаква се министър-председателят да обсъди с руския президент Владимир Путин и актуални международни въпроси.

Руският природен газ достига до газовия хъб "Балкан" край Варна през тръбата на „Турски поток“ и да се търгува там. Затова ще се преговаря на днешните разговори в Москва, където е на посещение делегацията ни начело с премиера Бойко Борисов.

15 милиарда и половина кубически метра руски газ годишно може да се доставя до хъба, но Москва желае само транзит през България, не и свободни сделки там. В интерес на България е руският газ да стигне все пак до хъба, защото без количествата му, функционирането му е невъзможно. В газовия разпределителен център край Варна ще могат да постъпват и количества каспийски газ от Южния газов коридор, бъдещи добиви от акваторията в Черно море, както и от бъдещия терминал на пристанището в Александруполис - Гърция. За целта обаче трябва да се строят интерконекторите с Гърция и Турция. 140-километрова е отсечката от тръбата на „Турски поток“ до границата с България, която също трябва да се изгради, ако руският газ стигне до страната ни по това трасе. 

За срещата стана ясно преди седмица. Тогава президентът Румен Радев разговаря с премиера Дмитрий Медведев в Москва, по-късно и с руския президент Владимир Путин в Сочи. Визитата идва на фона на размразения от правителството проект АЕЦ "Белене" и предстоящото търсене на стратегически инвеститор при условия без държавни гаранции и договори за изкупуване на ток. Засега обаче Борисов няма мандат за преговори от Народното събрание.

"Дори преговори за продажба или за каквото и да било с наличния мораториум в Парламента, ние не можем да провеждаме. Нямаме мандат. Има интерес от доста държави, от най-големите им и държавни, и частни компании."

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, част от делегацията, вече обяви, че не са възможни преговори с потенциални инвеститори без да се преговаря и с руската компания "Росатом":Посрещането на премиера Бойко Борисов на летище в Москва.    Снимка: Пресслужба на МС

"Няма как да се водят преговори, без да сме провели разговори с конструктора на проекта и производителя на оборудването - "Росатом".

За газови доставки, цени и трасета ще се говори в рамките на визитата. В делегацията ни е включен изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. За страната ни седи на дневен ред проектът за изграждането на газовия хъб край Варна и възможността до него да достига руски природен газ. Борисов ще бъде придружен от вицепремиера Томислав Дончев, министрите на туризма и на културата. В програмата се предвижда и среща с представители на българската общност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна