Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп иска да блокира продажбата на германски луксозни автомобили в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп е заявил през миналия месец на френския президент Еманюел Макрон, че планира да блокира продажбите на луксозни автомобили на американския пазар на германски производители като Daimler и BMW. Това съобщи в сряда германският бизнес седмичник Wirtschaftswoche, цитирайки европейски и американски дипломати.

Според изданието по време на визитата на Еманюел Макрон във Вашингтон през април американският президент е посочил, че ще запази търговската си политика, за да предотврати все повече модели автомобили на "Мерцедес" да карат по Пето авеню в Ню Йорк.

Доналд Тръмп също така е инструктирал през миналата седмица своята администрация да проучи дали вносът на автомобили не застрашава сигурността в САЩ, както в случая с вноса на стомана и на алуминий, се посочва в информацията на Wirtschaftswoche. Това предполага, че има опасност от налагането на вносни мита в размер до 25% на европейско произведени автомобили.

Трябва да се има предвид, че към настоящия момент от всички държави членки на ЕС Германия изнася най-голям брой автомобили за Съединените щати. Анализ на компанията Evercore ISI показва, че евентуалното налагане на подобни високи тарифи ще причини щети на германските автомобилни производители за около 4,5 млрд. евро.

Междувременно набира все по-голям скорост новината, че до края на днешния ден Тръмп ще обяви решението си за въвеждане на мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий и на производителите от ЕС, Канада и Мексико, след като близките търговски партньори на САЩ бяха временно изключени от новите митнически тарифи.

Икономисти и анализатори напомнят, че Европейският съюз заплаши да активира ответни мерки, включващи налог върху серия американски стоки за общо 3,5 млрд. долара (от вноса в съюза на американска селскостопанска продукция, до вноса на индустриални стоки и на стомана). Преди време Доналд Тръмп заплаши, че ако ЕС предприеме подобни ответни мерки, Съединените щати могат да наложат високи мита за вноса на европейски автомобили.

Всичко това постави под натиск автомобилния сектор по време на днешната европейска търговия. Акциите на Daimler AG се понижават с 1%, на BMW AG - с 0,6% и на Volkswagen AG - с 1,82%. Под натиск от продажби се намират и акциите на други водещи европейски автомобилни компании като Renault SA (спад с 0,57%), Ferarri NV (с 0,36%) и Volvo AB (спад с 1,51%).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени