Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц: Няма сигнали за деескалация на търговския спор между ЕС и САЩ

Отговорът на ЕС трябва да бъде ясен, силен и умен, подчерта германският финансов министър

Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма никакви признаци за намаляване на ескалацията на търговския спор между Европа и Съединените щати. Това заяви в интервю за агенция Ройтерс германският финансов министър Олаф Шолц и добави, че отговорът на Европейския съюз на каквито да било американски митнически тарифи трябва да е силен.

Трябва да се има предвид, че президентът на САЩ Доналд Тръмп освободи временно Европейския съюз от въведените през март високи мита за вноса на стомана и алуминий, но тази "временна амнистия" изтича в петък (1-ви юни).

Според днешни информации по тази тема американският президент почти сигурно ще въведе от утре мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, произведени от ЕС. Източник на телевизия CNBC посочи, че САЩ е "на 99,9% сигурен", че в рамките на следващите 24 часа ще въведе мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

На въпроса на Ройтерс дали има признаци на деескалация на търговския спор, Олаф Шолц отговори: "Не, няма такива признаци".

Също така той посочи, че членките на ЕС са по-склонни да подчертаят своето единството и суверенитет, като действат решително. Олаф Шолц добави:

"Нашият отговор трябва да бъде ясен, силен и умен".

Междувременно американският министър на търговията Уилбър Рос заяви в интервю за френският ежедневник "Льо Фигаро", че Вашингтон не иска търговска война с Европейския съюз, но дали ще има, или не ескалация на напрежението, ще зависи от ЕС.

Той потвърди, че решението на Белия дом относно тарифите за внос на стомана и алуминий от ЕС ще бъде обявено в четвъртък - или преди отварянето, или след затварянето на американските капиталови пазари.

"Ние не искаме търговска война", подчерта Уилбър Рос. "От Европейският съюз зависи, дали иска да предприеме ответни мерки. Но следващият въпрос ще бъде: Как ще реагира президентът на САЩ Доналд Тръмп? Видяхте неговата реакция, когато Китай реши да предприеме контрамерки", посочи той.

Трябва да се има предвид, че когато Китай обяви през април, че ще въведе ответни наказателни мита на наложените преди това от САЩ митнически тарифи за вноса на китайски стоки за 50 млрд. долара, Доналд Тръмп нареди на своята администрация да определи допълнителен списък от китайски продукти на стойност 100 млрд. долара, които също да бъдат засегнати от по-високи мита.

"Ако има ескалация на търговското напрежение, тя ще се дължи на решението на ЕС да отмъсти", добави Уилбър Рос.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени