Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФЕД определи като "тревожно" състоянието на американския бизнес на Дойче банк

Спад на акциите на "Дойче банка" с над 6% в рамките на деня и с близо 42% от началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният резерв е определил като "тревожно" състоянието на разрастващия се американски бизнес на Дойче банк, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки лица, запознати с въпроса. Това представлява рядко срещано порицание от страна на Фед на голяма финансова институция, което е допринесло за решението на Дойче банка да ограничи финансовите си операции в САЩ, допълват източниците на финансовата медия. Според тях Фед е направил тази негативна оценка преди около година, която е била в тайна и не е станала публично достояние. Статутът "тревожно състояние" е един от най-ниските, определян от Федералния резерв и е повлиял до голяма степен за предприетите от Дойче банк мерки за намаляване на поемането на в области като търговията на капиталовите пазари и при кредитирането на нейни клиенти.

Оценката на Фед е повлияла и върху отношенията на американското поделение на Дойче банк с други американски регулатори като Федералната служа за гарантиране на депозитите, която е натиснала финансовата институция подобри своя контрол и надзора.

Новината на "Уолстрийт джърнъл" причини солиден спад на акциите на Дойче банка с цели 6,7%, като тяхното понижение от началото на годината вече достигна почти 42 на сто.

Всички това идва в доста труден момент за големият германски заемодател, който се мъчи да свие разходите, както и да подобри своята рентабилност и управление.

Наскоро Дойче банк обяви плановете си да съкрати хиляди работни места като част от процеса на преструктуриране, за да ограничи разходите. След тези съкращения броят на служителите ще падне "доста под" 90 000 от малко над 97 000, според информация от германския кредитор.

Банката неотдавна направи и сериозни размествания в мениджърския си състав, като през април изгони своя изпълнителен директор.

През първото тримесечие на годината Дойче банк пък отчете силен спад на нетната печалба, след като през 2017-а година отчете трета пълна последователна година на нетна загуба.

През април агенция "Стандард енд Пуърс" пък постави под "негативно" наблюдение кредитния рейтинг на водещия немски кредитор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна