Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банк планира да съкрати цели 10 хиляди работни места

През последните седмици ръководството на Дойче банк е заложило в плановете си за в бъдеще да съкрати близо 10 000 работни места, или около един на всеки 10 служители на кредитната институция, като част от усилията за ускорено съкращаването на разходите, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с вътрешните банкови дискусии.

Последният план, който вероятно ще се разпростре и през 2019 година, следва месеци на трудни дебати за това колко бързо и в какъв размер да бъдат осъществени планираните съкращения във водещата германска финансова институция. Според източниците на "Уолстрийт джърнъл" преговорният процес е разделил висшето ръководство на банката, като в същото време не е успял да убеди нейните инвеститори.

От началото на годината акциите на банката се понижиха с близо една трета и се търгуват в най-ниските им нива, откакто кризата на доверие удари германския кредитор в края на 2016 година.

В отделна информация агенция Блумбърг пък предаде, че Дойче банк планира да се оттегли от редица фондови пазари по цял свят. Блумбърг цитира неназован свой източник да казва, че германската банка ще намалява рязко присъствието си в Съединените щати и в същото време ще започне да намалява дейността си в Централна Европа, Близкия изток и Африка.

На този етап от Дойче банк не коментират двете информации.

Трябва обаче да се има предвид, че изпитващата сериозни проблеми финансова институция заяви през миналия месец, че планира да ограничи инвестиционната банкова дейност в световен план и че пазарите на акции са една от областите, в които евентуално ще има намаления. Тогава Дойче банк също така заяви, че ще ограничи търговията си с облигации в САЩ и бизнеса, който обслужва хедж фондове.

Надзорният съвет на Дойче банк и висшите ръководни кадри ще се изправят срещу инвеститорите в четвъртък във Франкфурт на годишната среща на акционерите. Те ще бъдат изправени пред предложение за разделяне на компанията и ще бъдат разпитвани относно изненадващата смяна на изпълнителния директор Джон Крайън на 8-април тази година – по средата на неговия управленски мандат.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна