Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Дойче банк

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък агенция "Стандард енд Пуърс" понижи своя кредитен рейтинг за Дойче банк, изразявайки опасения относно плановете за преструктуриране на водещия германски кредитор, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Рейтинговата агенция намали дългосрочния рейтинг до "BBB+" от "A" както на банката като цяло, така и на нейните основни дъщерни дружества.

Намиращата се в затруднение банка съобщи през миналата седмица, че планира да съкрати хиляди работни места в опит да направи основен ремонт на оперативната си дейност и да намали разходите си, за да подобри оперативната си дейност и да намали разходите си.

"Стандард енд Пуърс" обаче заяви, че вижда "значителни рискове при изпълнението на осъвременената банкова стратегия в условията на продължаващи неблагоприятни пазарни условия в сравнение с нейните конкуренти".

Трябва да се има предвид, че инвеститорите на Дойче банк поискаха оставката на нейния председател - Пол Ахлейтнер по време на годишното общо събрание, проведено през миналата седмица. Вчера пък "Уолстрийт джърнъл" цитира секретна информация, според която още преди година Федералният резерв е определил като "тревожно" състоянието на разрастващия се американски бизнес на Дойче банк. Всички това допринесе за продължаващото понижение на акциите на водещата германската банка, като от началото на годината те се обезцениха с близо 42%.

Въпреки понижения рейтинг обаче, "Стандард енд Пуърс" отбеляза, че запазва стабилна перспектива за кредитния рейтинг на Дойче банк, посочвайки, че с течение на времето нейното ръководство ще изпълни плановете за преструктуриране и ще постигне дългосрочните си цели.

Акциите на Дойче банк стартират търговията в петък с известно повишение от около 1%, игнорирайки понижения кредитен рейтинг от страна на "Стандард енд Пуърс", след като вчера те се сринаха с близо 7% в резултат на информацията, че Федералният резерв е определил като "тревожно" състоянието на разрастващия се американски бизнес на големия немски кредитор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени