Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на италианския дългов и фондов пазар след формиране на новото правителство на Апенините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Борсата в Милано стартира със солиден ръст, а доходността на италианските държавни облигации продължава да се понижава, след като в крайна сметка беше формирано ново коалиционно правителство, което отмени риска от провеждане на предсрочни избори.

Основният италиански фондов индекс FTSE MIB нараства в началото на днешната търговия с цели 2,7%, тъй като инвеститорите сякаш изглеждат по-малко притеснени от управляващата коалиция между популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига", отколкото от провеждането на предсрочни избори, които де факто биха представлявали референдум за бъдещето на Италия във или извън еврозоната и еврото.

До постигнатото снощи споразумение за формиране на ново италианско управление се стигна, след като двете партии се съгласиха да оттеглят предложението Паоло Савона да оглави икономическото и финансовото министерство. Този ключов министерски пост ще бъде зает от малко известния икономист Джовани Триа. Биографията на новия финансов и икономически министър е доста скромна, като за него се знае, че е шеф на Факултета по икономика в университета Tor Vergata. Говори се, че той е умерен икономисти и проевропеец, който подкрепя оставането на Италия в еврозоната. Джовани Триа също така желае да провежда политика на повече разходи и инвестиции, както и реформи в ЕС.

Въпреки неговата непопулярност сред финансовите среди инвеститорите на италианския дългов пазар реагират позитивно на избора на Джовани Триа за икономически министър. Търговията в петък стартира с покупки на италиански облигации и спад на тяхната доходност.

Доходността на 10-годишните книжа се понижава с близо 20 базисни пункта към 2,64%, като продължава да се отдалечава от 4-годишния връх около 3,34%, ударено по време на търговията във вторник (29-и май).

Солиден спад продължава да регистрира и доходността на краткосрочните двегодишни италиански книжа, като днес тя се понижава с около 40 базисни пункта към 0,75%, отстъпвайки рязко от петгодишния връх около цели 2,7%, достигнат по-рано тази седмица.

Продължава да се свива и лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации (към 228 базисни пункта от вчерашно ниво от 242 пункта и спрямо нива от над 300 пункта по-рано тази седмица), което също е знак за известна стабилизация на пазара на облигации на една от най-силното задлъжнелите страни-членки на еврозоната.

Редица анализатори и икономисти обаче предупреждават, че това възстановяване на италианския дългов пазар може да се окаже само временно, визирайки факта, че новото коалиционно управление обещава да увеличи държавните харчове и да оспорва фискалните правила на Европейския съюз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна