Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад на животните за 1 юни пред Националния дворец на децата

4
Снимка: Георги Петровски

Празник, посветен на отношенията между хората и техните домашни любимци, събра стотици малчугани пред Националния дворец на децата в София по повод 1 юни. Състоя се парад на домашни любимци, а представители на организацията за защита на животните „Четири лапи“ разказаха на децата какво означава да бъдеш отговорен стопанин.

Децата, дори и тези, които в момента нямат домашен любимец, трябва да знаят какво означава да поемеш отговорност към грижите за едно животно. Това е необходимо, за да бъде създадено едно бъдещо поколение, което няма да изоставя животните си по улиците, няма да ги държи без вода и храна. Те трябва да са наясно, че не могат да си вземат домашен любимец, да си поиграят малко с него и след това да им омръзне и да спрат да се грижат за него.

Явор Гечев от „Четири лапи“ каза, пред Радио София, че е важно да възпитаме интелигентно отношение към животните:

Децата като цяло имат много положително отношение към животните. Те подхождат с любопитство, с интерес, с любов към животните. Случаите на нехуманно отношение към животни от, страна на деца и на подрастващи, е по-скоро имитация на нещо, което те виждат вкъщи. Ние искаме да работим с тези деца още от най-ранна детска възраст, за да може да доизградим тяхното положително отношение към животните.

СнимкаВ парада на домашните любимци се включиха горди собственици на кучета от редки породи. Голяма част от тях се похвалиха, че имат по няколко домашни любимци. 

Това, което трябва да знаем е, че във всички случаи на инцидент, независимо дали с хора или с животни, телефонният номер е един и той е 112. Оттам ще ни препратят към съответната служба. "Четири лапи" също има клиника, която помага на бездомни или дворни кучета и котки, каза Явор Гечев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени