Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Педро Санчес се закле: Обещавам съвестно и честно да изпълнявам задълженията си на министър-председател

Педро Санчес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият премиер на Испания Педро Санчес се закле тържествено пред крал Фелипе: 
"Обещавам съвестно и честно да изпълнявам залърженията си на министър-председател на правителството, с лоялност към краля да спазвам и да осигурявам спазването на конституцията като основна норма на държавата".
Испанският крал подписа още вчера указа, с който назначава лидера на Испанската социалистическа работническа партия за премиер. Това стана, след като правителството на консерватора Мариано Рахой беше свалено с поискания от социалистите вот на недоверие. Очаква се да бъдат сменени и над 450 висши държавни чиновници. Работата си може да загубят още 6 хиляди души от администрацията, посочват испански медии. 
Новият каталунски кабинет, съставен от представители на националистически партии, също положи клетва днес, съобщи Ройтерс. С встъпването в длъжност на новото правителство автоматично се премахва прякото управление, наложено на областта от Мадрид след обявения за незаконен референдум за независимост. 
Новият премиер на Каталуния Ким Тора заяви, че е твърдо решен да постигне независимост на областта от Мадрид. Той обяви, че в най-скоро време ще започне преговори с новия министър-председател на Испания Педро Санчез по въпроса. Самият Санчез заяви, че е готов за преговори с управляващите в Каталуния, но е против всякакво допитване за независимост. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна