Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимнастичките ни с два медала във втория ден на европейското първенство в Гуадалахара

Снимка: БФХГ

Българските гимнастички спечелиха два медала във втория ден на европейското първенство по художествена гимнастика в испанския град Гуадалахара. 

Ансамбълът ни в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова зае третото място в крайното класиране за многобоя с общ сбор от 41.750 точки. Момичетата на Весела Димитрова и Михаела Маевска .водеха  във временното подреждане след фантастичното изиграване на съчетанието с пет обръча и оценка от 23.100 точки. Днес обаче те не издържаха на напрежението и допуснаха груба грешка (излизане на уред и гимнастичка извън терена) и оценката от 18.650 точки им отреди бронзовото отличие.

„Не сме доволни от представянето си днес. Учим се от грешките си и продължаваме напред“, сподели след награждаването капитанът на ансамбъла Симона Дянкова.

„В момента ни тежи това, че не успяхме да изиграем съчетанието си и това, че водехме в класирането и не успяхме да задържим позициите. Това обаче ще ни направи по-силни“, допълни Лаура Траатс.

„Всеки един ансамбъл, всеки един отбор, ако си изиграе съчетанията има шанс за медалите. Битката е много жестока. Виждате с грешка успяваме да вземем медал, но не сме доволни от представянето си днес и искаме утре да покажем, че наистина можем да си изиграем съчетанията, така като трябва“, присъедини се и Мадлен Радуканова.

„За нас това е най-големия урок, който ще получим за напред и след време наистина ще се радваме, че се е случило така. Това е наистина много ценен урок за нас“, каза Елена Бинева.

„Смятам, че сме много силни защото сме заедно. От всяка трудна ситуация се излиза по-силен. И наистина много се надявам да покажем утре всичко на което сме способни“, завърши Стефани Кирякова.
Титлата в многобоя спечели Русия с 43.625 точки, а на второ място  се нареди Италия с 42.900 точки.

В отборното класиране България защити бронзвотото си отличие от миналогодишния шампионат в Будапеща, като отново се нареди на третото място със 140.600 точки. Според регламента класирането тази година се формира на база оценките на девойки (индивидуално), където ни представяха Татяна Воложанина, Ана Келман и Елизабет Йовчева и ансамбъл (жени). Златото и тук стана притежание на Русия със 151.425 точки, а на второ място се класира Украйна със 141.000 точки.

Татяна Воложанина намери място във финалите и на четирите уреда при девойките. Ансамбълът ни също ще играе и на двата финала утре.

Европейското първенство ще завърши  с многобоя при жените, където ще ни представят Катрин Тасева и Невяна Владинова.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна