Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят защитени лалугери заради строежа на язовир "Луда Яна"

Животните са категоризирани като "уязвими" в Закона за защита на биологичното разнообразие

До края на юли учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН ще преместят колония лалугери, за да не бъде засегната от строежа на язовир "Луда Яна" край Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. 

Животните, категоризирани като "уязвими" в Закона за защита на биологичното разнообразие, сега са на място, което след планираното за 2019 г. завършване на язовира ще се намира под вода. 

За целта преместването ще стане в няколко стъпки. На терена ще се изкопаят около 60 дупки с дълбочина 80 см и наклон приблизително 45 градуса, които да служат за временни укрития на животните в началния период на адаптация към новото местообитание. 

Преместването на колонията в подходящо местообитание в рамките на защитена зона от Европейската екологична мрежа Натура 2000 ще осигури оцеляването на застрашените индивиди в дългосрочен план, посочват от МРРБ. 

Преместване от една локация на друга е сред най-често прилаганите консервационни дейности, за да се опази европейският лалугер през последните 25 г.

Изграждането на яз. "Луда Яна" се финансира от Световната банка. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока 50 м. Ще бъдат изградени модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и др. съоръжения. 

Чрез изграждането на язовира ще се осигури непрекъснатост на водоподаването и 45 000 души от Панагюрище, селата Оборище, Поибрене, Попинци, Баня, Бъта, Левски, Елшица, както и мина "Радка" и площадките на "Оптикоелектрон" и "Асарел" ще получават чиста питейна вода.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени