Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С карнавално шествие в Казанлък завърши 115-ият фестивал на розата

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева (в средата) присъства на Фестивала на розата в Казанлък и се включи в традиционното празнично шествие, което тази година е под надслов „Мъдростта на розата“.
Снимка: БГНЕС

С традиционно карнавално шествие по централните улици на Казанлък завърши 115-ият фестивал на розата. Десетки хиляди туристи от четири континента посетиха Розовата долина за кулминацията на тържествата.

Празникът започна с пресъздаване на ритуала розобер и розоварене в градините край Казанлък. На тях присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която обеща да се работи усилено за закон за розата.

„Първи  в дискусия по темата, диалога е много скосен и в много кратки срокове се надявам да се решат проблемите. Пазара е отворен и цената се формира на база конкуренцията, която имаме на пазара, но все пак каквото може ние като държава ще помогнем, но не можем да се месим във формирането на цените“, каза Караянчева.

За 7-ма поредна година празниците посети и министър Лиляна Павлова, отговаряща за Българското европредседателство.

„Тази година е европейската година на културното наследство и затова се радвам, че именно този празник, във визитната картичка на България, а именно Долината на розата“, каза тя.

115-ите празници бяха закрити с грандиозно шествие в центъра на Казанлък, в което взеха участие над 4500 души. То бе водено от 50-ата царица роза Михаела Хаджиева.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова отчете, че над 100 хиляди туристи са посетили едномесечния фестивал.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна