Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов участва във форум в Тирана, посветен на борбата с екстремизма

| обновено на 04.06.18 в 15:19
Снимка: boykoborissov.bg

Започна посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Тирана.

Преди да разговаря с албанския си колега Еди Рама, двамата ще участват във форум, организиран от краля на Йордания Абдулла Втори, посветен на борбата с тероризма и екстремизма.

„Процесът Акаба“ представлява поредица международни срещи, инициирани за пръв път от йорданския крал Абдулла Втори през 2015-а година, а целта е поддържане на международната и регионална координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията. Форумът традиционно се провежда в пристанищния град Акаба на Червено море. Тази година за първи път срещата е организирана извън кралството, в албанската столица Тирана. Темата на тазгодишното издание е "Балкани - 2" и е продължение на дискусиите, свързани с преодоляването на радикализацията в страните по мигрантския маршрут през Западните Балкани.

След участието във форума премиерът Бойко Борисов ще разговаря с албанския си колега Еди Рама. В центъра на вниманието ще е интеграцията на страните от Западните Балкани към Европейския съюз.

Започна и срещата на Бойко Борисов с  премиера на Косово Рамуш Харадинай. Косовската страна е изразила готовност да сътрудничи за по-бързо изпълнение на приоритета за интеграция на Западните Балкани.

Преди да отпътува за София, премиерът ще участва и  в международна конференция, посветена на борбата с насилствения екстремизъм, която е организирана от правителството на Албания. Участие в нея ще вземат 200 представители на политически кръгове, религиозни, академични общности. Българската позиция по темата отчита необходимост правителствата да приемат мерки, които да предотвратяват прояви на насилствен екстремизъм.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна