Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ким Чен-ун смени военното ръководство преди разговорите с Тръмп

РИА: Среща Путин-Ким е възможна през септември

Ким Чен Ун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е уволнил трима генерали от висшето военно командване на страната, съобщи южнокорейската агенция Йонхап. Анализаторите свързват този ход с подготовката на историческата среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп на 12 юни в Сингапур.

Според източници на Йонхап, сред заменените ръководители е досегашният министър на отбраната, който е наследен от негов по-умерен заместник. 

Наблюдатели, цитирани от южнокорейската агенция, смятат, че лидерът Ким се опитва да увеличи политическия контрол върху Корейската народна армия, за да подготви страната за ядрено разоръжаване и отваряне към света. 

Според руската агенция РИА-Новости, Ким Чен-ун може да се срещне с руския президент Владимир Путин през септември в рамките на Източния икономически форум в град Владивосток. Агенцията се позовава на свои дипломатически източници, според които други варианти за преки разговори между двамата също се обсъждат. 

Миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Ким в Пхенян и покани лидера на комунистическата страна да посети Русия. Като президент Путин се е срещал с предишния севернокорейски лидер Ким Чен Ир.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени