Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Димитрова: До 30 юни ще бъде внесен в НС Закон за социалните услуги

Снимка: БГНЕС

До 30 юни ще бъде внесен в Народното събрание Закон за социалните услуги, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. 

Ще се разшири мрежата от мобилни екипи, които да предоставят социални дейности, допълни заместник-министърът на труда и социалната политика:

"Професионализацията и стандартизацията на работата на социалните работници, съответно тяхната натовареност, съответно уменията, които те трябва да притежават, излизайки от съответните университети".

Ще бъде подготвен нов модел на финансиране на социалните услуги. Ще има промяна и в заплащането на социалните работници: 
"Сменят се стандартите за натовареност за социалните работници, сменят се и компетентностите по отношение на професионализацията им, която те трябва да притежават, да съумеем да направим по-адекватни възнагражденията на тези професионалисти".
Надя Шабан е директор на Българския център за нестопанско право и настоя да се използват по-ефективно средствата за социални услуги: 
"Трябва да се направи едно по-добро планиране на социалните услуги. Ние вече имаме 15 години от последните големи промени в това законодателство. Тоест трябва държавата като финансира, да отчита профила на населението. Там, където има само застаряващо население или струпване на групи хора, които имат по-сериозни проблеми, трябва по-голяма инвестиция".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна