Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивна търговия на европейските борси след серия новини за сливане и поглъщане на компании

Европейските фондови борси стартират новата седмица с известни повишения, тъй като инвеститорите сякаш игнорират ескалиращото търговско напрежение между САЩ и неговите основни партньори, акцентирайки предимно върху серията новини за евентуално сливане на водещите компании на Стария континент на фона на отслабване на политическо напрежение в Италия и в Испания.

Трябва да се има предвид, че инвеститорските притеснения за световна търговска война бяха засенчени в края на миналата седмица от много силен доклад за заетостта и нивото на безработица в САЩ през май, което допринесе за ръст на акциите, търгувани на Уолстрийт по време на петъчната търговия, оказвайки позитивно влияние и през днешната азиатска търговия и на европейските борси.

Основна подкрепа за днешното възходящо движение на европейските фондови индекси обаче оказва информация на "Файненшъл Таймс" за предстоящо сливане на френската банка Societe Generale и италианската UniCredit. Макар и все още непотвърдена, новината доведе до ръст на акциите на Societe Generale с близо 2%, докато акциите на UniCredit стартираха търговията с повишение от около 0,8%, преди обаче да се окажат на позитивна територия с по-скромните 0,2 на сто. Подкрепа за поскъпването на акциите на голямата френска банка оказа и новината, че тя се е споразумяла с американските и френските власти относно повдигнати обвинения във връзка с манипулиране на междубанковата лихва Либор и неправомерни финансови транзакции в Либия. Това допринася за ръст с 1,2% на общия европейски банков индекс.

Ръст с 6,87% регистрират и акциите на Air France-KLM, след като компанията AccorHotels обяви, че обмисля да закупи миноритарен пакет във френско-холандския самолетен превозвач. След тази новина обаче акциите на AccorHotels се понижават с над 6%.

Акциите на испанската компания Papeles y Cartones de Europa, известна като Europac, пък нарастват с цели 8,34% след новина, че ще бъде закупена от DS Smith PLC за около 1,67 млрд. евро, като акциите на последната поскъпват с 2,77%.

Всички това допринася за нарастване на общия европейски индекс Stoxx Europe 600 с 0,37% в началото на новата седмица, след като в петък индексът добави нови 1% към стойността си, реагирайки тогава позитивно на силните данни за американския трудов пазар.

Френският фондов индекс CAC40 се повишава с 0,25%, а британският индекс FTSE100 – с 0,61%.

Индексът на фондовата борса във Франкфурт DAX30 обаче се колебае около петъчните нива на затваряне, тъй като германските инвеститори продължават да бъдат притеснени относно търговското напрежение със САЩ след влезлите в сила от 1-ви юни американски мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Солидното влошаване на индекса Sentix както за цялата еврозона, така и в частност за Германия, е също потенциално негативна новина за инвеститорите на борсата във франкфурт.

На другия полюс е борсата в Мадрид, където индексът Ibex-35 нараства с цели 1,65%, след като новото испанско правителство, водено от лидера на социалистите Педро Санчес, положи успешно клетва през уикенда. В същото време новото испанско правителство сложи край на директното управление на областта Каталуния от страна на централната власт в Мадрид.

Италианският фондов индекс FTSE MIB стартира днешната търговия с повишение от около 0,5%, след като в петък нарасна с 1,5%, като това представляваше остатъчна позитивна инвеститорска реакция на формирането през миналата седмица на новото правителство на Апенините. Избягването на предсрочни избори беше възприето през последните дни като краткосрочен сигнал за намаляване на политическото напрежение около Италия. Но в скоро време инвеститорите ще започнат да следят внимателно политиките на антисистемното правителство в Рим, което обещава да увеличи държавните разходи, да намали данъците и да оспори фискалните правила, валидни за целия Европейски съюз. Всички това може да доведе до увеличаване на и без това огромния държавен дълг на Италия. Именно тези притеснения ограничиха позитивния старт на борсата в Милано, като през следобедната търговия индексът MIB вече се понижава с 0,2%.

Очаква се позитивен старт и на търговията на Уолстрийт, продължавайки петъчното възходящо движение, което беше в резултат на силния доклад за американския трудов пазар през май. Фючърсите на индекса DJIA се повишават на извънборсовата търговия с 0,56%, на S&P500 – с 0,33% и на технологичния индекс Nasdaq100 – с 0,28%, след като в петък те нараснаха съответно с 0,9%, с 1,1% и с 1,5%.

Инвеститорите на Уолстрийт сякаш също игнорират глобалното търговско напрежение и изразеното от финансовите министри от Г-7 сериозно притеснение и разочарование относно решението на американския президент Доналд Търмп да въведе в сила от 1-ви юни високи мита за вноса на стомана и алуминий от близките съюзници на САЩ в лицето на ЕС, Канада и Мексико.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени