Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Без обществено внимание корупцията се разраства като раково образувание

| обновено на 05.06.18 в 14:58
Снимка: БГНЕС
Корупцията се разраства като раково образувание, ако бъде оставена без обществено внимание. Това посочи президентът Румен Радев на международна конференция, на която се представя опитът на различни европейски държави в борбата с корупцията. Радев подчерта, че за България европейската интеграция означава европейски модели и стандарти в борбата с корупцията. За корупция в България се говори много, а се прави малко, смята президентът, според когото има нужда от насочване на общественото внимание върху проблема:

"Защото това внимание е изтласкано извън пределите на България, почти изцяло в полето на външната политика - Западни Балкани, европейско председателство, Русия… А всички знаем, че за корупцията няма почивен ден. Оставена без обществено внимание, тя се разраства като раково образувание".

Корупцията овладява основни лостове на държавното управление в законодателната, изпълнителната и съдебната власт и ги подчинява на частни интереси, каза още Радев:

"Специално за България обаче, корупцията има и друго специфично негативно влияние, защото тя се превръща все повече в основна спирачка за реализация на стратегически за България цели. Това е развитието на съвременна, конкурентоспособна икономика и пълноценна интеграция в европейските структури".

Пътят към пълноценна интеграция в Европейския съюз минава през промяна в отношението към корупцията във всички нива на държавната администрация:

"Ако искаме да сме пълноценни и интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда на доморасли методи за развитие и активно прилагане на антикорупционни мерки".

Над 200 сигнала са постъпили в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, отчете председателят ѝ Пламен Георгиев. Внесените искове за отнемане на незаконно придобито имущество са за над 3 млрд. лева, а стойността на отнетото имущество е над 114 милиона лева. По време на изказването на Георгиев реагираха от гражданско движение БОЕЦ и припомниха, че са внесли в комисията сигнал срещу бизнесмена Делян Пеевски. Пламен Георгиев отговори, че сигналът е приключен. Комисията е работила по него три месеца. Георгиев, обаче, не отговори дали сигналът срещу Пеевски е бил основателен и какви са резултатите от проверката:

"Ще предоставим направо даже информацията съвсем, разбира се, при спазване на изискванията на новия закон за защитаване на личните данни, ще ви представим изцяло цялата мотивировка по всяка една от тези проверки, защото няма какво да крием. Всичко е публично при нас".

Репортаж по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени