Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 9 убити в самоубийствени атаки в Нигер

Атентатите бяха извършени в момент, когато в басейна на езерото Чад се води регионална военна операция за прочистване от „останките“ на ислямистката групировка „Боко харам“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко девет души бяха убити снощи при поредица самоубийствени атентати в град Дифа - административен център на едноименната провинция в Югоизточен Нигер, близо до съседна Нигерия, предаде БТА.

„Три камикадзета се взривиха, за момента има деветима загинали, както и ранени“, каза пред АФП пожелал анонимност представител на местните власти в региона, който е обичайна мишена за нападенията на ислямистите от групировката "Боко харам".

Камикадзетата – „две млади жени и мъж“ задействали поясите си с експлозиви на различни места в града. Една от целите им е било ислямско училище в оживен квартал на Дифа.

Местата на трите атентата са охранявани от силите за сигурност, които „прочистват“ града.

Самоубийствените атентати бяха извършени докато президентът на Нигер Махамаду Исуфу е на европейска обиколка. Той бе в Париж в понеделник, а днес трябва да е в Брюксел.

Атаките сложиха край на неколкомесечно спокойствие в региона на Дифа, където от февруари 2015 г. бяха извършени множество атаки на базираната в североизточната част на съседна Нигерия „Боко харам“.

В края на април Ниамей обяви, че в басейна на езерото Чад (общо за Нигер, Чад, Нигерия и Камерун) е започнала мащабна регионална военна операция, за да бъде избавен районът от „останките“ на „Боко харам“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени