Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследват водата от река Драговищица за бактериологично и химическо заразяване

Снимка: Софийска вода

Проби за изследване на водата за бактериологично и химическо заразяване са били взети от река Драговищица. Тя преминава през Босилеград, където след проверка властите обявиха, че водата в обществените чешми, водопровода на сръбския град и село Райчиловци е заразена.

Сигналът, че реката е замърсена и на наша територия е бил подаден от жители на село Драговищица на тел. 112. Сигнал е подала и кметицата на с. Драговищица София Плачкова.

"Екип на "Кюстендилска вода" e взел проби на място. Изследванията ще се правят в лабораторията на дружеството, а резултатите ще станат ясни до няколко дни", каза Ивайло Чалъков, главен експерт по мобилизационна подготовка и защита на населението в Община Кюстендил. 

"Не става въпрос за питейната вода, а за речната вода на Драговищица, която се ползва за напояване или за ползване от животните", добави той.
От Института за обществено здраве в град Враня, Сърбия, е направена проверка на водата и в другите населени места около Босилеград, но засега замърсяване там не е открито.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна