Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина: Вселенската патриаршия преговаря за признаването на Македонската църква като Охридска архиепископия

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вселенската патриаршия преговаря за признаването на автокефалността на Македонската православна църква (МПЦ) под името Охридска архиепископия, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас, предаде БГНЕС.

„Преименуването на Македонската православна църква в Охридска архиепископия би трябвало да бъде поздравено. Хората от Скопие трябва да бъдат възнаградени за начина на мислене, за куража, че се връщат към тяхното традиционно и непровокативно име“, каза още Кодзиас пред гръцката държавна телевизия.

Дипломат №1 на Атина призова Гръцката православна църква (ГПЦ) да не се меси в църковния спор, защото „това не е работа на Светия Синод на ГПЦ“.

„Това нещо като граждани ги засяга, но не и като институция, това не е техен въпрос... Когато в началото на тази година Светият Синод подкрепи протестите, много добре знаеше, че се водят преговори между църквата в Скопие и Вселенската патриаршия и трябваше да уважи това нещо“, подчерта Кодзиас.

„Дали ще бъде призната автокефалността или нещо друго, това е въпрос на Вселенската патриаршия. Това не е тема за Светия Синод на ГПЦ. Това не е техен въпрос. След като е започнато разрешаването на този въпрос, би било добре да не се месят и да остават този въпрос да бъде решен. А би било още по-добре и да подкрепят това решение“, каза Никос Кодзиас. По думите му „преговорите между Вселенската патриаршия и МПЦ-Охридска архиепископия се водят от една година насам“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна