Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евросъд: Еднополовите партньори на граждани на ЕС може да живеят навсякъде в съюза

Съдът на ЕС се произнесе по дело, заведено от румънеца Релу Коман и американския му съпруг Робърт Хамилтън.

Еднополовите партньори на граждани на ЕС, независимо от националността си, може да живее във всяка една страна от съюза, дори и в членки, които не са приели гей браковете, постанови днес Съдът на Европейския съюз, предаде АФП.

Законите на ЕС за свобода на движение обхващат и неевропейските половинки на граждани на ЕС, като според съдът това включва и еднополовите им партньори.

Базираният в Люксембург съд почва, че членките на ЕС „имат свободата да признават или не признават еднополовите бракове“. Но те „не могат да пречат на свободата на граждани на ЕС, като им отказват да дадат на партньора на гражданина право на пребиваване в територията, ако партньорът е от страна извън ЕС“.

Съдът се произнесе по случая на румънеца Релу Коман и американския му съпруг Робърт Хамилтън, които сключиха брак в Брюксел през 2010 г. и две години по-късно поискаха да се преместят в Румъния.

Но румънските власти отказваха на Хамилтън право на пребиваване над 3 месеца с аргумента, че не могат да го приемат за съпруг на Коман, тъй като законите в страната не признават еднополовите бракове.

Двойката заведе дело за дискриминация на основата на сексуална ориентация. Случаят стигна до румънския Конституционен съд, който помоли Съда на Европейския съд да определи дали според законите на ЕС Хамилтън трябва да бъде смятан за съпруг на Коман.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!