Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият италиански премиер обеща радикални промени в страната

Джузепе Конте
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият премиер на Италия Джузепе Конте обеща във вторник да внесе радикални промени в страната, като неговото правителство ще провежда политика на намаляване на огромната държавна задлъжнялост, но посредством икономическия растеж, а не чрез мерки на икономии.

"Истината е, че осъществяваме радикална промяна и се гордеем с нея", заяви Конте в своята първа реч пред Сената на Италия, очаквайки да спечели вота на доверие по-късно през деня, съобщават агенциите Ройтерс и Франс прес. Гласуването на неговото правителство в Долната камара на парламента е насрочено за сряда.

След приключването на парламентарния вот Джузепе Конте ще отпътува за първата си международна среща на върха, която ще започне в петък в Канада (срещата на лидерите на страните от Г-7).

Трябва да се има предвид, че управляващата коалиция, съставена между антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" разполага с мнозинство от около 10 гласа в Сената и с по-голямо мнозинство в рамките на Долната камара на парламента.

Джузепе Конте посочи, че приоритетите на неговото правителство ще бъдат адресирани към преодоляване на социалните трудности чрез въвеждане на универсален доход, тъй като гражданите имат право на минимално възнаграждение, и към предотвратяване на притока на нелегални имигранти посредством справяне с "имиграционния бизнес".

"Искаме да намалим нашия държавен дълг, но искаме да го направим посредством икономически растеж, а не с мерки за строги икономии", подчерта Конте пред италианските сенатори.

По този начин неговата първа официална реч отразява политическата програма, договорена между "Пет звезди" и партията "Лига".

Според новият премиер "италианският дълг към момента е устойчив, но въпреки това трябва да бъде намален с оглед постигането на икономически растеж".

Конте добави, че целта на правителството е да намали разликата в икономическия растеж между Италия и Европа. "Това означава бюджетна програма за намаляване на данъците и по-високи социални разходи", посочи той и потвърди, че правителството планира да въведе плосък данък, но без да уточнява в какви срокове ще стане това.

Джузепе Конте също така каза, че правилата, регулиращи еврозоната, трябва да бъдат "насочени към подпомагане на гражданите". Конте отбеляза, че "Европа е наш дом" и добави, че желае "по-силна, но и по-справедлива Европа".

Той изрази желание за промяна на Дъблинския регламент на ЕС и общата политика за убежище, за да има по-честно споделяне на отговорността в единния блок по отношение на миграционната политика.

Изказването на Джузепе Конте за предстоящи радикални промени провокира известна вълна от продажби на италиански държавни облигации и отскок на тяхната доходност.

След неговата реч доходността на 10-годишните облигации нарасна с 14 базисни пункта към 2,70%, отскачайки от вчерашно дъно около 2,51%. Доходността на двегодишните краткосрочни книжа също нарасна с около 14 базисни пункта към 0,942%.

Лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации пък се разшири към 226 базисни пункта от 213 пункта преди началото на неговата реч.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна